Crescendo 1966 – 1996 o.l.v. Ignaas De Lil
Crescendo 1966 – 1996 o.l.v. Ignaas De Lil

Het opluisteren van een Hoogmis in de parochiekerk van Bevegem in september 1965 zal de start blijken te zijn van een nieuw koor in Zottegem. Ignaas de Lil, de dirigent, zal op 7 januari 1966 officieel zijn “Crescendo” stichten, destijds onder de benaming ‘Bevegems Zangkoor Crescendo’. 30 jaar lang zal Ignaas Crescendo dirigeren en begeesteren.

Het nieuwe koor zingt zich al vrij vlug naar een prominente plaats in Oost- Vlaanderen. Met succes neemt Crescendo verschillende keren deel aan de Provinciale koorwedstrijden Kooroptredens in binnen – en buitenland dienen zich aan en worden steeds gesmaakt. In 1976, bij zijn tienjarig bestaan is Crescendo een vaste waarde in koor minnend Vlaanderen.

In de daarop volgende jaren loopt het door allerlei omstandigheden wat minder, enkele getrouwen zetten door en in 1986 zal Crescendo een geslaagd 20 jarig jubileum zingen en in 1989 opnieuw schitteren tijdens de Provinciale koorwedstrijden.

Deze successen blijven niet onopgemerkt en bieden Crescendo de opportuniteit deel te nemen aan enkele grote projecten in samenwerking met koren uit o.a. Ronse, Wetteren en Deinze.

  • Carmina Burana van Carl Orff in 1993 en 1995.
  • Drie uitvoeringen van het Requiem van Mozart in 1994.

Voortaan brengt Crescendo ook ieder jaar op 26 december een muzikale kerstgroet aan de residenten en patiënten van rusthuizen en instellingen in en om Zottegem.

In de tweede helft van de jaren ’90 wacht een zwarte periode. Stichter-dirigent Ignaas De Lil wordt ernstig ziek en overlijdt op 9 mei 1997. Dit is een zware klap voor Crescendo dat niet alleen zijn bezieler verliest, maar voor velen ook een persoonlijke vriend. Er volgt een moeilijke overgangsperiode waarin het koor onder de muzikale leiding staat van achtereenvolgens “ad interim” dirigenten, Kamiel Cooremans en Filip Rathé.

1996 - Heden

Patrick Cardon 1996 - 2000

Onder leiding van Patrick leert Crescendo een nieuw programma aan wat resulteert in een mooi lenteconcert in 1998 en een geslaagd kerstconcert in 1999.

Wouter Bossaer 2000 – 2007

In 2000 wordt Wouter Bossaer door het koor aangesteld als nieuwe dirigent. Onder zijn directie krijgt Crescendo een nieuw elan. Het niveau en het aantal uitvoeringen gaat in stijgende lijn. Tot de hoogtepunten behoren

  • Verschillende uitvoeringen van het Requiem van Gabriel Fauré .
  • Een dubbelconcert rond het werk van de Vlaamse polyfonist Philippe De Monte.
  • 18 november 2006 - 40 jaar Crescendo - wordt echter het hoogtepunt met een uitvoering van "Alexander's Feast" een sprankelende oratorium van G.F. Händel.

In 2004 wordt de vereniging omgevormd tot vzw.

Patrick Cardon
Wouter Bossaer
Hedwig Vandaele
Marleen Bijl
Hedwig

Hedwig Vandaele 2007 - 2015


In maart 2007 wordt Hedwig Vandaele, vanuit eigen rangen, gevraagd de permanente leiding van Crescendo op zich te nemen. Hedwig leidt Crescendo tot eind december 2015.

Het Angelsaksisch concert ”Come, Ye sons of Art” in april 2008, is haar eerste groot concert met Crescendo. In december 2009 volgt: "O Bone Jesu" een religieus concert in de sint-Martinuskerk van Velzeke.

Op 23 februari 2010 krijgt Crescendo de unieke gelegenheid om in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken de jaarlijkse eucharistie voor de overledenen van het Belgische koningshuis op te luisteren. In de zomer van datzelfde jaar neemt Crescendo deel aan het "Grande Festival Corale Verona Garda Estate", een internationaal koorfestival in het Italiaanse Verona.

N.a.v. zijn 45-jarig jubileum, organiseert Crescendo in 2011 twee concerten in eigen beheer.

In 2012 organiseren we een geslaagd weekend in Reims met daarbovenop een concert in de St. Jacobskerk.

De Ridderzaal van het Egmontkasteel leent zich ook tot geslaagde optredens. We zingen er samen met het Zweeds koor Vox Magna in 2012 en brengen er in 2013 een aperitiefconcert “5 jaar Hedwig Vandaele”.

Het concert “Zigeuner und Liebe” in 2014 brengen wij in samenwerking met de SAMWD Zottegem. In ditzelfde jaar zijn wij gastkoor voor “The Last Post” onder Menenpoort in Ieper.

Hedwig is leerkracht muzikale opvoeding in het Sint Barbara College in Gent, en samen met het huisorkest “Anima Perla Musica” concerteren we in de mooie kerk van het college in mei 2015.

Tussendoor, in 2009 en 2013, leidt Hedwig Crescendo naar de eerste divisie tijdens de provinciale koorwedstrijden.

In het najaar van 2015 en in volle aanloop naar het jubileumjaar 2016 – 50 jaar Crescendo – wordt Hedwig ernstig ziek. De jaarlijkse kerstgroet van 26 december ditzelfde jaar, waarbij Crescendo verschillende homes aandoet, zal het definitief afscheid blijken te zijn van Hedwig als dirigent van Crescendo.

Hedwig overlijdt op 1 juli 2019.

 

Crescendo is Hedwig dankbaar voor deze rijke muzikale jaren.

Crescendo o.l.v. Marleen Bijl
Crescendo o.l.v. Marleen Bijl

Crescendo spreekt Marleen Bijl aan die vanaf januari 2016 de muzikale leiding waarneemt.
Marleen krijgt onmiddellijk de zware opdracht Crescendo door zijn 50ste jubileumjaar te loodsen.

Op 19 maart 2016 brengt Crescendo een integraal programma rond de Duitse barokcomponist Heinrich Schütz, met als hoogtepunt het monumentale Requiem ”Die Musikalische Exequien”.
Als tweede luik in dit jubileumjaar participeert Crescendo in het ‘Mozart Requiem’-project op 18 en 20 november in Oudenaarde. Het kerstconcert op 15 december in Asper is een passende afsluiter van een geslaagd en intens jubileumjaar.

egmont flyer left

 

In februari 2017 leidt Marleen op haar beurt, Crescendo naar de eerste divisie tijdens de provinciale koorwedstrijden.

Op 28 mei 2017 op vraag van de kapelmeester Jan Peeters van de O.L.V. Basiliek van Tongeren, luistert Crescendo er de hoogmis op met een concertmis. Op 11 juli verzorgt Crescendo traditiegetrouw de Zottegemse stedelijke 11- juli viering. Crescendo brengt er o.a. twee werken van Sebastiaan Van Steenberge.

Op 19 november zingt Crescendo een gesmaakt aperitief concert in de kerk van Velzeke onder het motto “ Crescendo in Jazz modus”

Op 16 december zingen wij een kerstconcert in Zwalm in het kader van “Zwalm kluistert”

 

Het grote Egmontjaar 2018

Op 9 juni zijn brengen wij ons eigen Egmont concert "BEELD en STORM" met uitsluitend werken gecomponeerd ten tijde van Egmont.

Traditiegetrouw verzorgen wij de stedelijke 11 juli viering en brengen wij op 26 december onze kerstgroet.