Egmont was een echte Bourgondiër, letterlijk en figuurlijk! De werken die we brengen belichten al deze facetten, religieus, militair, wereldlijk en soms ietwat schunnig.
Crescendo en het ensemble Consorto Etereo brengen voor u:
Egmontconcert: L' homme armé
In dit concert getiteld 'L'homme armé', een verwijzing naar het gelijknamig Frans wereldlijk lied uit de renaissance, brengt het koor werken uit de 16e eeuw. Niet de verschillende godsdiensten, maar wel de alles omvattende wereldlijke muziek staat centraal. Op het programma werk van o.a. Peter Philips, Guillaume Dufay, Orlando di Lasso, Jacobus Clemens non papa, Erasmus Widmann en nog veel meer. De prachtige kerk van Zottegem laat deze werken in al hun schoonheid tot zijn recht komen.
Praktisch
We verwelkomen u graag op 19 november 2022, om 20.00 uur, in de Dekenale kerk te Zottegem.
Kaartverkoop
Kaarten kosten €15/€13 (-26/+60) p.p. en kunnen op de volgende manieren verkregen worden:
- online reservatie via cultuur centrum Zoetegem
Flyer
Lamoraal, graaf van Egmont. Homme beau et de belle stature.
Pierre de Bourdeilles, genaamd Brantôme (1537-1614), die Lamoraal ontmoette in Frankrijk en Spanje omschrijft Egmont als « een heer met het mooiste voorkomen en de meeste gratie van alle krijgslieden die hij ooit zag ». Meer zelfs, hij moest in schoonheid niet onderdoen voor de meeste vrouwen! Hij noemt hem verder « een grote man met een mooi statuur, goedhartig, verstandig en met een zeer goed geheugen, liefhebber van de (valken)jacht ». Het was « een galant strijder en een volmaakte prins aan het hof ».
Maar, Een hooggeplaatste dame vertelde Brantôme over Egmont in zijn jonge jaren « dat zij niemand kende met meer ondeugden. » Hij scharrelde links en rechts en
maakte ambras met zowel mannen als vrouwen ». In de kroniek van Anthonius Hovaeus (+1568) is Lamoraal « een schoon man van lichaem, van conincklijke maniere ».
Pontus Payen – die zijn mémoires publiceerde in 1578 en in 1582 door Filips II in de adelstand werd verheven noemt Lamoraal « le plus beau, le plus fort de corps et de
courage de tous les vivants, terrible et soudain en sa colère, ne sachant que c’estoit de vivre en paix, pour avoir esté nourry toutte sa vie entre les armes soubs ce grand
guerrier Charles-le-Quint ». Maar, hij mocht dan wel een gehard soldaat zijn, hij was « fort peu versé aux lettres, grossier et ignorant en matière de ‘Estat et police civile ». « Ce personnage de grand courage, cupide de gloire et haut à la main, si oncques en fust, ouvert néantmoins et sans malice (…) ».
Tijdgenoten zijn het roerend eens: Lamoraal was een kloeke schone vent, een vechtjas, maar geen groot licht. Een twistzieke bluffer ook, die graag de vrouwtjes zag. Hij hield van de strijd en was zot van tornooien. Hij smeet met geld, at en dronk als een Bourgondiër en huwelijkstrouw stond niet in zijn woordenboek.
Toch was zijn Sabina smoor op hem en één van haar brieven vinden we zowaar terug in een bundel ‘Liefdesbrieven uit de wereldliteratuur’. Ze schrijft in 1546 haar Lamoraal, die in Frankrijk een zoveelste veldslag voert: « Ik heb je lief en mijn lichaam smacht naar een omhelzing ». Ze waren toen nog maar twee jaar getrouwd, zij was dat jaar 18, hij 24.
tekst door: Danny Lamarcq

Lamoraal Egmont
Niet de paukeslag in het lied
l'Homme Armé velt de edelman -
meerstemmigheid wint veld
in het hoofd, het kyrie
krijgt zich naar het hart,
herovert op de dood het geloof,
noopt tot volle overgave:
op de knieën zit hij,
heer der legerscharen -
nog éénmaal recht hij het hoofd
en smaakt bezongen triomfen
in een ver krijgslied -
dra zijn hoofd
in een ruw gevlochten mand.
Voor M.S.
Werner Tuinstra