Home


Crescendo. (=> historiek)

Het gemengd koor Crescendo uit Zottegem werd in 1966 opgericht door dirigent Ignaas De Lil. 30 jaar lang was hij de muzikale bezieler, tot hij in 1996 om gezondheidsredenen moest terugtreden. Ignaas De Lil overleed op 9 mei 1997.
Na een moeilijke overgangsperiode, waarin het koor kortstondig onder de muzikale leiding stond van achtereenvolgens Kamiel Cooremans en Filip Rathé, vond Crescendo zijn nieuwe elan met de dirigenten  Patrick Cardon en Wouter Bossaer.
Van 2007 tot december 2015 stond Crescendo onder de leiding van Hedwig Vandaele.

Crescendo is een onafhankelijk liefhebberskoor, dat niet gebonden is aan enige religie of politieke strekking. In april 2004 werd het koor omgevormd tot vzw.

Wie dirigeert Crescendo? (=> dirigent)

Vanaf januari 2016 dirigeert Marleen Bijl Crescendo.

Marleen kreeg onmiddellijk de zware verantwoordelijkheid Crescendo door zijn 50 jarig jubileumjaar te loodsen met o.a. op 19 maart een integraal Heinrich Schütz concert en een kerstconcert op 18 december 2016.

In februari 2017 leidt Marleen op haar beurt, Crescendo naar de eerste divisie tijdens de provinciale koorwedstrijden.

Wat zingt Crescendo?

Het repertoire van Crescendo bestaat hoofdzakelijk uit het klassieke koorrepertoire uit de polyfonie, renaissance en romantiek.
Hedendaagse composities en het promoten van Vlaamse componisten zijn tevens belangrijke pijlers in de muziekkeuze.

Welke zijn de volgende uitvoeringen? (=> kalender)

Crescendoverzorgt op 28 mei een concertmis in de O.L.V. Basiliek van Tongeren. Naast de vaste gezangen brengt Crescendo de “Missa Brevis” van de Nederlandse componist Ton De Leeuw.

Op11 juli verzorgt Crescendo traditie getrouw de stedelijke 11- juli viering.

Op16 december verzorgt Crescendo een kerstconcert in de prachtige kerk vanRozebeke – Zwalm.

Hoe word je lid van Crescendo ?

Een passie voor zingen en vocale expressie zijn een evidentie om tot het koor toe te treden. Kennis van algemene notenleer is wenselijk. Wij verwachten van u dan ook een bereidheid om op dit vlak bij te scholen.

U bent steeds welkom op de wekelijkse repetitie, op vrijdag van 20.15 u tot 22.30 u in de Congregatiekapel in de kasteelstraat in Zottegem.


Luister naar Crescendo:
o.l.v. Hedwig Vandaele:
O Sacrum Convivium (Verona festival 2010)

Der Traum (Zottegem 2014)

o.l.v. Marleen Bijl:
Meine Seele erhebt den Herren
(Zottegem 2016)